Horeca

Leerjaar 1
De kookles in leerjaar 1 is gericht op zelfredzaamheid. Je leert hier om later voor jezelf te koken. Alle basistechnieken komen aan de orde.

Leerjaar 2
In dit jaar ga je je verdiepen in de snijtechnieken (julienne, brunoise en cisseleren). Je leert veilig om te gaan met de verschillende keukengereedschappen (snijplanken, messen, dunschillers, staafmixer, keukenmachine, keukenmixers).  Je leert wat een gezonde maaltijd is volgens de voedingswijzer. Je krijgt ook receptleer. Daarin leer je koken volgens recept en het recept naar het aantal personen aanpassen.
Excursies: rondleiding bij de groothandel, gastdocenten die workshops geven, bezoek aan een instellingskeuken.
Eventuele interne en externe cateringklussen.

Leerjaar 3

Tijdens deze module leer je gerechten maken die verkocht worden tijdens de verschillende pauzes aan de leerlingen en docenten van het Huygens College en Focus. Je leert in deze periode te werken aan een goed product en te werken onder tijdsdruk. Ook leer je de belangrijkste begrippen uit de Horeca. Je leert de snijtechnieken, werken met verschillende keukenmaterialen en producten. Ook ga je werken met een schoonmaaklijst en bestellijsten. Daarbij komt een stuk vaktheorie ook

Leerjaar 4/5
Je werkt het hele jaar naar het branchegerichte certificaat toe. Je leert te werken onder een tijdsdruk en krijgt te maken met verschillende vormen van de horeca. Je moet de producten voor de pauzeverkoop op tijd klaar hebben en de bestellingen uitserveren in ons restaurant. Je wordt vaker betrokken bij externe en interne cateringklussen die meestal ook s ’avonds plaatsvinden.
Excursies: bezoek aan restaurants, gastlessen, bezoek aan een slager, groenteman of bakker.

Te behalen certificaat:
Schoolcertificaat Gastheer/gastvrouw en werken in de keuken.
SVA1 Werken in de Keuken
SVA2 Werken in de Keuken

Voorwaarden voor het behalen van het certificaat:

  • Je bent voldoende aanwezigheid tijdens de Horecalessen,
  • Je laat een goede werkhouding zien,
  • Je toont inzet en bent enthousiast,
  • Je laat je (evt.) huiswerk nakijken,
  • Je laat regelmatig je stage-agenda zien.
Top